Soki dla cukrzyków – jakie warzywa i owoce wybrać?
Data publikacji 23 maja, 2019
Warzywa i owoce to samo zdrowie i wie o tym nawet dziecko. Jednak nie można niczego stwierdzić jednoznacznie. Alergie, choroby, nietolerancje – wszystko to sprawia, że często prozdrowotne produktu źle oddziałują na nasz organizm. Warto słuchać naszego ciała i rezygnować z produktów, które mu szkodzą. To również tyczy się warzyw i owoców. Podpowiemy, z czego przygotować soki dla cukrzyków.
Jakie owoce i warzywa wybrać?
Osoby cierpiące na cukrzyce muszą uważnie pilnować, ile cukru spożywają w ciągu dnia. Poziom insuliny we krwi może w każdej chwili podskoczyć lub gwałtownie spaść. Jeśli chcemy wybrać owoce i warzywa odpowiednie dla osoby chorej na cukrzycę, musimy zapoznać się z ich indeksem glikemicznym. Jest to kategoryzacja produktów w oparciu o ich wpływ na poziom insuliny we krwi na dwie-trzy godziny po ich spożyciu. Pozwala to na ocenę, czy dane jedzenie wpłynie znacząco na nasze samopoczucie. Osoby chore na cukrzyce powinny wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Są one wolno przyswajane i nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym
Owoce:
- Jagody
- Maliny
- Morwy
- Grejpfruty
- Cytryny
- Avocado
- Śliwki
Warzywa:
- Seler
- Ogórek
- Szpinak
- Imbir
- Kurkuma
- Pietruszka
- Sałata
Soki dla cukrzyków
Zwykle możemy po prostu opierać się na tabeli indeksów glikemicznych w Internecie. Jednak nie zawsze sam owoc lub warzywo zachowuje się tak samo jako sok. Na przykład sok z marchwi wpływa na szybki wzrost glukozy we krwi w porównaniu z jedzeniem marchewki w całości. Pomaga w tym dodanie białka, które obniża indeks glikemiczny. Dlatego warto zawsze sprawdzić dodatkowe informacje lub tabelę podaną powyżej. Są to bezpieczne warzywa i owoce, które można użyć w sokach. Jeśli smak soku jest dla nas niewystarczająco słodki, możemy użyć słodzidła. Odpowiednie dla cukrzyków są erytrytol oraz ksylitol. Oba mają niski indeks glikemiczny, a co więcej – zdecydowanie mniej kalorii od zwykłego, białego cukru!
Samo przygotowanie soku w dużej mierze zależy od posiadanego sprzętu. W sokowirówce często nie da się przygotować napoju na bazie zielonych, liściastych czy włóknistych. Te urządzenia mają z nimi duży problem. Z uwagi na to, że zielone warzywa praktycznie w każdym przypadku są dobre dla cukrzyków, to sokowirówka może nie poradzić sobie z większością roślin należących do tej grupy. Dlatego warto wyposażyć się w wyciskarkę. Nie będziemy musieli się martwić, czy uda nam się przygotować wymarzony sok. Dodatkowo, przez wolne obroty i małe tarcie napój ma maksimum wartości odżywczych i enzymów.
Oto przykładowe przepisy na soki dla cukrzyków:
Zielone Zdrowie: pół paczki świeżego szpinaku, pół dojrzałego avocado, średniej wielkości ogórek, sok z połowy cytryny.
Leśny Gaj: szklanka malin, szklanka jagód, pół paczki świeżego szpinaku, imbir
Tropikalny Twist: dwa grejpfruty, jedna cytryna, jedna pietruszka, łyżeczka kurkumy, imbir