WyciskamySok.pl

Zdrowie, Dieta, Moda i Uroda

Syropy owocowe
Dieta

Syropy owocowe – zastosowanie, właściwości

Chcesz dowiedzieć się jakie zastosowanie oraz właściwości posiadają syropy owocowe? Zapraszamy zatem do lektury poniższego artykułu.

Owoce to idealny surowiec na różnego rodzaju przetwory, które mają zastosowanie w kuchni przez cały rok. Wśród nich znajdują się niezwykle aromatyczne i zdrowe syropy owocowe.

Zastosowanie syropów owocowych

Zaletą syropów owocowych jest ich aromatyczny zapach, intensywny i głęboki kolor oraz oczywiście słodki smak. Dzięki temu syropy powszechnie stosowane są w kuchni, zwłaszcza w przygotowywaniu deserów dla dzieci, ale nie tylko.

Niewielka ilość syropu dodana do lodów, budyniu stanowi nie tylko fajną dekorację, ale znacznie poprawia smak.

Syrop owocowy to świetny dodatek do różnego rodzaju napojów. W upalne dni dodany do wody może skutecznie gasić pragnienie i działać orzeźwiająco. W okresie zimowym dodany do herbaty działa rozgrzewająco i pozwala zwalczać wirusy. Dodany do kawy, podkreśla jej smak.

Z jakich owoców można zrobić syrop owocowy?

Syropy owocowe można sporządzać praktycznie ze wszystkich owoców. Najbardziej popularne są syropy malinowe, truskawkowe oraz wiśniowe. Stanowią doskonały dodatek do wszystkich napojów. Jednak możliwości jest znacznie więcej.

Syrop owocowy można przygotować także z owoców aronii, porzeczki, brzoskwiń i wszystkich owoców o soczystym miąższu.

Przepisy na syropy owocowe

W internecie można znaleźć wiele przepisów na samodzielne sporządzenie domowych syropów owocowych. Różnią się między sobą tylko proporcjami składników i ewentualnymi dodatkami.

Podstawowy przepis to owoce, cukier i woda w odpowiednich proporcjach. Wszystkie składniki należy gotować na wolnym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Następnie należy go przecedzić i przelać do słoików lub butelek. Ewentualnie można poddać je pasteryzacji.

Syropy owocowe można sporządzać nie tylko jedno składnikowe, ich walory smakowe można podnieść dzięki dodatkom ziołowym lub dodając sok z cytryny.

Właściwości syropów owocowych

Syropy owocowe są źródłem wielu cennych składników odżywczych, przede wszystkim witamin i minerałów, które mają wpływ na ogólną kondycję organizmu.

Syrop z malin lub aronii zawiera duże ilości witaminy C i jest szczególnie polecany w czasie przeziębienia, obniża temperaturę i łagodzi kaszel. Z dodatkiem imbiru działa rozgrzewająco.

Syrop z młodych pędów sosny wzmacnia odporność i zalecany jest osobom z chorobami górnych dróg oddechowych.

Dodanie ziół do syropu owocowego znacznie zwiększa jego właściwości lecznicze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *