Strona główna
Przepisy
Tutaj jesteś
Przepisy kolendra do czego

Zastosowanie kolendry w medycynie naturalnej

Data publikacji 11 grudnia, 2021


Każdy zna przyprawę kolendrę używaną do polepszenia smaku potraw. Jednak kolendra nie tylko przydaje się w kuchni, można wykorzystać ją w naturalnej medycynie, ma właściwości lecznicze. Jest stosowana między innymi na utrudnione trawienie, poprawę apetytu i uspokojenie, pomaga także w zatruciach pokarmowych.
Najbardziej popularny gatunek kolendry to gatunek uprawny – kolendra siewna. Uprawiana jest w Europie Środkowej, Rosji, Gruzji. W zależności od kraju, może zmieniać swój smak od ostrego po aromatyczny.

Kolendra do czego stosowana?
Owoce (nasiona) kolendry stosuje się jako składnik preparatów złożonych i mieszanek ziołowych na niestrawność i w walce z pasożytami jelitowymi. Pomagają również obniżyć poziom cukru, ciśnienia i cholesterolu.
Pozyskiwany z nasion olejek ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Sprawdzi się również na bóle brzucha spowodowane wzdęciami, a także na zatrucia pokarmowe i uspokojenie.
Przetwory z kolendry ułatwiają trawienie, dzięki właściwościom żółciopędnym.
Napary z kolendry zwiększają apetyt, gdyż po ich wypiciu zwiększa się ilość soku żołądkowego oraz śliny.

menudiabetyka.pl

Redakcja WyciskamySok

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Restauracja w Szczyrku