Strona główna
Uncategorized
Tutaj jesteś

Zastosowanie kolendry w medycynie naturalnej

11 grudnia, 2021 kolendra do czego

Każdy zna przyprawę kolendrę używaną do polepszenia smaku potraw. Jednak kolendra nie tylko przydaje się w kuchni, można wykorzystać ją w naturalnej medycynie, ma właściwości lecznicze. Jest stosowana między innymi na utrudnione trawienie, poprawę apetytu i uspokojenie, pomaga także w zatruciach pokarmowych.
Najbardziej popularny gatunek kolendry to gatunek uprawny – kolendra siewna. Uprawiana jest w Europie Środkowej, Rosji, Gruzji. W zależności od kraju, może zmieniać swój smak od ostrego po aromatyczny.

Kolendra do czego stosowana?
Owoce (nasiona) kolendry stosuje się jako składnik preparatów złożonych i mieszanek ziołowych na niestrawność i w walce z pasożytami jelitowymi. Pomagają również obniżyć poziom cukru, ciśnienia i cholesterolu.
Pozyskiwany z nasion olejek ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Sprawdzi się również na bóle brzucha spowodowane wzdęciami, a także na zatrucia pokarmowe i uspokojenie.
Przetwory z kolendry ułatwiają trawienie, dzięki właściwościom żółciopędnym.
Napary z kolendry zwiększają apetyt, gdyż po ich wypiciu zwiększa się ilość soku żołądkowego oraz śliny.

menudiabetyka.pl
Meble gastronomiczne

Redakcja WyciskamySok

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

kolendra do czego

Jesteś zainteresowany reklamą?

kolendra do czego