WyciskamySok.pl

Zdrowie, Dieta, Moda i Uroda

kolendra do czego
Uncategorized

Zastosowanie kolendry w medycynie naturalnej

Każdy zna przyprawę kolendrę używaną do polepszenia smaku potraw. Jednak kolendra nie tylko przydaje się w kuchni, można wykorzystać ją w naturalnej medycynie, ma właściwości lecznicze. Jest stosowana między innymi na utrudnione trawienie, poprawę apetytu i uspokojenie, pomaga także w zatruciach pokarmowych.
Najbardziej popularny gatunek kolendry to gatunek uprawny – kolendra siewna. Uprawiana jest w Europie Środkowej, Rosji, Gruzji. W zależności od kraju, może zmieniać swój smak od ostrego po aromatyczny.

Kolendra do czego stosowana?
Owoce (nasiona) kolendry stosuje się jako składnik preparatów złożonych i mieszanek ziołowych na niestrawność i w walce z pasożytami jelitowymi. Pomagają również obniżyć poziom cukru, ciśnienia i cholesterolu.
Pozyskiwany z nasion olejek ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Sprawdzi się również na bóle brzucha spowodowane wzdęciami, a także na zatrucia pokarmowe i uspokojenie.
Przetwory z kolendry ułatwiają trawienie, dzięki właściwościom żółciopędnym.
Napary z kolendry zwiększają apetyt, gdyż po ich wypiciu zwiększa się ilość soku żołądkowego oraz śliny.

menudiabetyka.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *