Przechowywanie soku

Robienie soków samemu w domu to świetny sposób na ulubione, świeże napoje. Możemy wybrać dowolne owoce oraz warzywa i tworzyć z nich niesamowite mieszanki smakowe. Często jednak chcemy zrobić sok na zapas, na przyjęcie lub zostanie go trochę. Czy taki napój można zostawić? Jeśli tak, to jak wygląda przechowywanie soku z sokowirówki lub wyciskarki?

Przechowywanie soków – podstawowe informacje

Świeże soki w domu przygotowujemy z użyciem wyciskarki lub sokowirówki. Oba urządzenia służą do tego samego, jednak w bardzo różny sposób i z różnym efektem. Także ich przechowywanie odbywa się w inny sposób. Sokowirówka mocno oddziałuje na warzywa i owoce. Doprowadza do ich oksydacji i utraty wartości odżywczych przez mocne tarcie i wytworzenie ciepła. Dlatego też data ważności soku jest krótka.
Wyciskarka nie wytwarza tyle ciepła i tarcia, co sokowirówka, dlatego owoce i warzywa zachowują więcej wartości, a sok jest gęstszy i bardziej odżywczy. Przez to może on dłużej spędzić w lodówce, bez rozwarstwienia i psucia. A więc zdecydowanie lepiej jest na dłuższy czas przygotować sok w wyciskarce wolnoobrotowej.

Jak wygląda przechowywanie soku?

Przede wszystkim liczą się trzy aspekty:

  • pojemnik, w którym będziemy przechowywać sok
  • temperatura, w której będziemy trzymać sok
  • czas, przez który będziemy trzymać sok

Pojemnik powinien być wykonany ze szkła. Nie bez powodu najzdrowsze soki sprzedawane są właśnie w takich butelkach. Szkło nie wpływa na płyn i dobrze izoluje od działania otoczenia.
Jak można się domyślić, aby przedłużyć świeżość produktu i zachować jego wartości przechowujemy go w chłodnym miejscu. Nie można również wystawić go na czynniki słoneczne. Ciepło i światło pozbawiają soki wartości odżywczych, a więc przechowujemy je w lodówce. Temperatura w niej panująca najlepiej zachowa świeżość.
Soki spożywamy w nie dłuższym czasie niż dwa dni. Jest to maksimum wytrzymałości. Oczywiście, najlepiej wypić sok od razu po wyciśnięciu. To wtedy ma on najwięcej wartości odżywczych i enzymów. Jednak wciąż lepiej wybrać sok zrobiony przez nas samych w domu, niż ten ze sklepowej półki, w szczególności z niepotrzebnymi dodatkami.

Czy warto robić soki w domu?

Istnieje wiele badań naukowych a temat soków. Każde z nich potwierdzają regułę, że soki podwyższają odporność, wpływają na nasze samopoczucie oraz wygląd. Soki to samo zdrowie pochodzące z natury. Przygotowując je w domu mamy możliwość wyboru dokładnie tych owoców i warzyw, które najbardziej lubimy. Możemy stworzyć kombinację smakową, która idealnie trafi w nasze gusta. Dobór składników warto również oprzeć na ich wartościach odżywczych. Jeśli brakuje nam konkretnych witamin lub enzymów, zapoznajmy się z poszczególnymi rodzajami warzyw i owoców, aby znaleźć te , które najlepiej na nas wpłyną. Choć proces przygotowania soków nie jest tak łatwy, jak wyjście do sklepu i wybranie gotowca, to wciąż warto poświęcić swój czas. Podziękuje nam za to nasz organizm, który od razu wróci do najlepszej formy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here