WyciskamySok.pl

Zdrowie, Dieta, Moda i Uroda

najlepsze flaki
Dieta

Gdzie zjeść najlepsze flaki po warszawsku w stolicy?

Flaki po warszawsku to jedno z najbardziej rozpoznawalnych, stołecznych dań. I choć (również w Warszawie) pojawia się sporo ich mniej lub bardziej wykwintnych odmian, to prawdziwe flaki można zjeść tylko w kilku różnych restauracjach stolicy.

Po czym poznać „te prawdziwe”flaki?

Zacznijmy od tego, że klasyczne w smaku flaki po warszawsku to danie tożsame — jak sama nazwa wskazuje — wyłącznie dla regionu Mazowsza. Oznacza to, że tylko tradycyjne, działające co najmniej 50 – 100 lat (!) restauracje są w stanie przygotować swoim klientom flaki, które smakują tak samo, jak co najmniej kilkadziesiąt lat temu. Problem polega na tym, że w dzisiejszych czasach uważane za najlepsze flaki po warszawsku, to tak naprawdę konglomerat różnych naleciałości rodem z kuchni włoskiej i węgierskiej. Prawdziwe flaki, przygotowywane na podstawie ponad 100-letniej tradycji, można zjeść wyłącznie w restauracji ufukiera.pl, którą zdecydowana większość miłośników kuchni kojarzy bezsprzecznie z jej charyzmatyczną właścicielką, czyli Magdą Gessler. Tradycją jest przygotowywanie flaków po warszawsku na giczach cielęcych oraz podawania ich z pulpetami cielęcymi oraz tartym serem, żółtym dojrzewającym. Zupa ta jest wyjątkowo doprawiana przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa, imbir, papryka.

Dlaczego flaki po warszawsku warto zjeść u Fukiera?

Restauracja działająca na terenie kamienicy należącej do Fukiera to obiekt, który swymi kulinarnymi tradycjami sięga nawet do XVI wieku. Przez tyle lat menu serwowane w restauracji oczywiście się zmieniało, ale niektóre z dań przetrwały do czasów dzisiejszych. Jednym z nich są wspomniane flaki po warszawsku, które ta słynna restauracja z kuchnią polską przyrządza według niezmienionych przepisów. Mówiąc wprost — przygotowywane tu flaki smakują dokładnie tak samo, jak np. w czasach dwudziestolecia międzywojennego, kiedy to w restauracji Fukiera gościli przedstawiciele ówczesnej elity politycznej i kulturalnej.

Nie tylko w Warszawie…

Chcąc poznać najlepsze flaki po warszawsku, nie trzeba wcale odwiedzać Mazowsza ani samej Warszawy. Wystarczy wejść na stronę delikatesów u Fukiera i zamówić je z dostawą do domu. Dzięki temu mogą Państwo spróbować tego flagowego dania kuchni mazowieckiej i przekonać się co do jego wyjątkowego smaku. I jeszcze jedno. Flaki przygotowywane w restauracji pani Magdy są oparte — zgodnie z oryginalną recepturą — na giczach cielęcych, które były obowiązkowym składnikiem tego dania przez wiele długich lat. Taka kulinarna podróż z pewnością będzie prawdziwą przyjemnością.

Oczywiście wyjątkowe i niepowtarzalne w smaku flaki po warszawsku to nie jedyne z flagowych dań pani Magdy. Może warto wypróbować również i wielu innych przysmaków rodem z warszawskiej restauracji z wielowiekowymi tradycjami?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.