Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Dieta Zielona herbata

Zielona herbata – magiczna moc

Data publikacji 23 lipca, 2019


Od zawsze wiadomo, że naturalne składniki wykorzystywane w pielęgnacji przynoszą najlepsze rezultaty. W wielu kosmetykach do twarzy, włosów i skóry znajdziemy wyciągi z różnych ziół, kwiatów i roślin. Jednym z nich jest zielona herbata. Poznajmy bliżej jej magiczne moce i cudowne właściwości, które sprawdzą się świetnie w codziennej pielęgnacji. Nie tylko od zewnątrz, ale również od wewnątrz!

Jakie właściwości ma zielona herbata?

Zielona herbata przede wszystkim znana jest jako napar do picia. Ma delikatny smak, jednak wraz z dłuższym parzeniem wzrasta poziom jej goryczki. Powinno się zalewać ją wodą o temperaturze około 80 stopni, gdyż gotująca się woda zabija większość jej pro zdrowotnych właściwości.
Jednym z podstawowych działań zielonej herbaty jest jej wpływ na nasz układ trawienny i przyspiesza metabolizm. Często osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów sięgają po napar z jej liści. Dodatkowo, herbata usuwa zbędne resztki pozostawione po przemianie materii.
Mniej osób wie o tym, jak dużo fluoru zawierają liście zielonej herbaty. A więc picie jej chroni nasze zęby przed próchnicą. Zielona herbata wykazuje właściwości moczopędne, co oczyszcza nasz organizm z toksyn. Zawiera teinie, która łagodzi stres i uspokaja. Wpływa też na zbyt wysokie ciśnienie obniżając je i poprawiając krążenie krwi. Liście zawierają wiele witamin C, E, B oraz sole mineralne. Zawarte garbniki mają działanie przeciwnowotworowe.
Działanie od zewnątrz zaczyna się na przykład od leczniczych właściwości przy zapaleniu spojówek. Zaparzony i wystudzony napar służy do przemywania oczu, co w szybkim czasie załagodzi objawy chorobowe.

Jak parzy się zieloną herbatę?

Tak jak pisaliśmy wyżej, zielona herbata wymaga specjalnego traktowania. Do jej zaparzenia najlepsza jest temperatura wody wahająca się pomiędzy 60 a 90 stopni. Warto zadbać o miękką wodę, która zapewni smak herbaty pozbawiony goryczy. Długość parzenia zależy od grubości suszonych liści. Najbardziej rozdrobnionym wystarczy około 3 minut, jednak większe i grubsze liście wymagają dłuższej chwili.
Długość parzenia wpływa na właściwości herbaty. Krótkie parzenie wytwarza napar o właściwościach lekko pobudzających. Dłuższe trzymanie listków herbaty sprawi, że napój będzie uspokajający i wyciszający.

Kosmetyki z zieloną herbatą

Zielona herbata to składnik często wykorzystywany w azjatyckich kosmetykach. Wiele marek inspirując się na tej pielęgnacji stworzyło całe serie z wykorzystaniem właśnie tego składnika. Charakteryzuje je działanie antybakteryjne, odświeżające i odmładzające. Z zieloną herbatą możemy kupić wszystko – od kremów, przez płyny, aż po maseczki. Wyciąg z liści jest kojący i nie podrażnia delikatnej skóry, a więc osoby z cerą wrażliwą i naczynkową spokojnie mogą wybrać serie kosmetyków właśnie z tym składnikiem.
To bardzo cenny element, który wykorzystując zawarte witaminy, minerały i garbniki odżywia i rewitalizuje nasz organizm od zewnątrz i wewnątrz. Warto wprowadzić zieloną herbatę do swojej diety, jak i kosmetyczki!

Redakcja WyciskamySok

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

paluszki