WyciskamySok.pl

Zdrowie, Dieta, Moda i Uroda

Meble gastronomiczne
Lifestyle

Meble gastronomiczne w profesjonalnej kuchni – jakie wybrać?

W lokach gastronomicznych przydają się różnego rodzaju urządzenia oraz meble. Pozwalają na wygodne przechowywanie sprzętu czy obrabianie jedzenia. Jednak, by dobrze pełniły swoje funkcje, muszą być trwałe i wykonane z dobrej jakości materiałów.

Szafy gastronomiczne

Niezbędnym elementem wyposażenia jest choćby szafa przelotowa, która pozwala na swobodniejsze przekazywanie jedzenia. Można w nich przechowywać wszelkie produkty i zawsze je mieć pod ręką, gdy tylko są konieczne. Za to szafa mroźnicza przyda się szczególnie do przechowywania jedzenia w temperaturze ujemnej. Dzięki temu nie ma obawy, że produkty się zepsują.

Meble do zmywalni

Poza przygotowywaniem jedzenia w lokalach gastronomicznych należy też regularnie zmywać. Dlatego warto wybrać tutaj meble ze stali nierdzewnej, które są znacznie bardziej odporne na działanie wilgoci. Można tutaj wymienić różnego rodzaju umywalki, zmywaki czy umywalki. Istotne jest przy tym to, by były trwałe i solidne.

Stoły gastronomiczne

Właśnie stół nierdzewny jest najczęściej spotykany w lokalach. Posiada ogrom zastosować od przygotowywania dań, przez przechowywanie posiłków. Niektóre modele posiadają dodatkowe funkcje i możliwości. jak choćby stół chłodniczy, który pozwala na eksponowanie produktów w temperaturze ujemnej. Inny model posiada zamykaną szafkę, w której można trzymać akcesoria kuchenne.

Okapy kuchenne

To kolejna rzecz, o której nie można zapomnieć. Wykonany ze stali nierdzewnej okap stalgast może pracować w trybie aktywnym (pomija filtry w środku, jest podłączony do systemu wentylacyjnego) i pasywnym (nie podłącza się go do ciągu wentylacyjnego, korzysta się ze wbudowanych filtrów).

Jak wybrać odpowiednie meble gastronomiczne?

Bez względu na to, czy wybieramy stół czy szafę, warto pamiętać o kilku kwestiach:

  • Jakość – wszelkie meble mają przetrwać lata. Dlatego istotne jest to, by były wykonane z dobrej jakości materiałów. W przypadku szaf czy okapów do kuchni najlepiej, by zostały zrobione ze stali nierdzewnej. Jest odporna na działanie wilgoci i korozję.
  • Łatwość w sprzątaniu – czas bardzo liczy się w lokalach. Podobnie jak utrzymanie porządku. Dlatego meble powinny być łatwe w oczyszczeniu z zabrudzeń różnego typu.
  • Estetyka – szczególnie ważna, gdy kuchnia jest widoczna z sali. Dobrze jest, gdy meble w kuchni pasują do tych na sali.

Odpowiednio dobrane meble nie tylko będą się dobrze prezentować, ale pozwolą na sprawną pracę, dobre przechowywanie poszczególnych produktów oraz przygotowywanie posiłków dla klientów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *