Strona główna Przepisy

Tutaj jesteś

Zastosowanie kolendry w medycynie naturalnej

Przepisy
kolendra do czego
Data publikacji: 2021-12-11

Każdy zna przyprawę kolendrę używaną do polepszenia smaku potraw. Jednak kolendra nie tylko przydaje się w kuchni, można wykorzystać ją w naturalnej medycynie, ma właściwości lecznicze. Jest stosowana między innymi na utrudnione trawienie, poprawę apetytu i uspokojenie, pomaga także w zatruciach pokarmowych.
Najbardziej popularny gatunek kolendry to gatunek uprawny – kolendra siewna. Uprawiana jest w Europie Środkowej, Rosji, Gruzji. W zależności od kraju, może zmieniać swój smak od ostrego po aromatyczny.

Kolendra do czego stosowana?
Owoce (nasiona) kolendry stosuje się jako składnik preparatów złożonych i mieszanek ziołowych na niestrawność i w walce z pasożytami jelitowymi. Pomagają również obniżyć poziom cukru, ciśnienia i cholesterolu.
Pozyskiwany z nasion olejek ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Sprawdzi się również na bóle brzucha spowodowane wzdęciami, a także na zatrucia pokarmowe i uspokojenie.
Przetwory z kolendry ułatwiają trawienie, dzięki właściwościom żółciopędnym.
Napary z kolendry zwiększają apetyt, gdyż po ich wypiciu zwiększa się ilość soku żołądkowego oraz śliny.

menudiabetyka.pl

Redakcja WyciskamySok

Jako redakcja wyciskamysok.pl z pasją zgłębiamy tematy urody, mody, diety i zdrowia. Uwielbiamy dzielić się naszą wiedzą, aby pomóc Wam łatwo zrozumieć nawet najbardziej złożone zagadnienia. Razem odkrywajmy, jak zadbać o siebie w prosty i przyjemny sposób!

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?